W ostatnich latach w Polsce powstaje coraz większa liczba pubów. Powodem jest rosnące zainteresowanie tego typu lokalami. Otworzenie własnego pubu wiąże się z szeregiem formalności jakie przyszły właściciel musi dopełnić. jak otworzyc pub

Jakiego typu lokalem jest pub? 

Słowo pub jest skrótem pochodzącym od określenia public house, co w tłumaczeniu oznacza miejsce publiczne. W pubach spotykają się ludzie, którzy przy piwku czy drinku mogą sobie porozmawiać, czy obejrzeć mecz i coś zjeść. W tradycyjnym pubie piwo zazwyczaj spożywa się na stojąco. W Polsce oferta jaką klientom proponują puby jest dość szeroka. Niektóre w asortymencie mogą posiadać nawet ponad sto różnych rodzajów piwa, a do tego dochodzą różnorodne przekąski. W niektórych serwowane są nawet posiłki. 

Pierwsze kroki – jak otworzyć pub? 

Sam pomysł na otwarcie pubu nie wystarczy. Liczy się przede wszystkim koncepcja jakiego rodzaju ma to być lokal, czy tradycyjny z piwem i małymi przekąskami, czy raczej z bardziej rozbudowaną ofertą, w którym serwuje się posiłki i różne rodzaje napojów. Będąc jeszcze na etapie rozwijania pomysłu na własny lokal należy rozważyć kwestie związane:
  • z wyborem miejsca na pub i jego nazwą
  • reklamą
  • wystrojem
  • potrzebnym sprzętem itp.
Istotną sprawą w całym procesie otwierania pubu jest kwestia jego wykończenia i wyposażenia. Przedsiębiorca powinien zadbać o wystrój wnętrza i nadać mu niepowtarzalny, kameralny charakter. 

Otwieranie pubu – kto może otworzyć i jakie formalności na początku? 

Pub może otworzyć praktycznie każdy. Nie są wymagane żadne szczególne uprawnienia. Wystarczy, że przyszły przedsiębiorca będzie posiadał cechy pożądane w biznesie. 

Pierwszym krokiem jest rejestracja firmy oraz inne wymagane czynności, które musi wykonać każdy przyszły przedsiębiorca przy otwieraniu jakiejkolwiek działalności, jak:
  • wybór formy opodatkowania
  • zgłoszenie firmy do ZUS-u
  • zgłoszenie do urzędu skarbowego podatnika VAT
  • znalezienie biura rachunkowego, które będzie prowadziło sprawy księgowe
  • otwarcie rachunku bankowego
  • podpisanie umowy na terminal płatniczy
  • inne czynności, jak np. założenie monitoringu, podpisanie umowy i dokonanie opłat związanych z zezwoleniem na odtwarzanie muzyki w lokalu
oraz inne bardziej związane z otwieraną działalnością gastronomiczną, jak:
  • przygotowanie lokalu pod wymagania Sanepidu
  • zlecenie badania jakości wody
  • podpisane umowy na wywóz śmieci
  • spełnienie wymagań związanych z ochroną przeciwpożarową
  • uzyskanie koncesji na sprzedaż napojów alkoholowych.

Wybór nazwy pubu

W przypadku działalności gastronomicznej istotne jest, aby lokal posiadał własną nazwę. Powinna być niepowtarzalna, łatwa do zapamiętania oraz nawiązująca do charakteru pubu i menu. Często dobrze dobrana nazwa może przyczynić się do rozpoznawalności i budowania marki, a tym samym do sukcesu firmy. Na tym etapie działalności dobrze jest pomyśleć o chwytliwej reklamie, dlatego warto w nią zainwestować, zwłaszcza na początku działalności. Reklamować można się w różnych miejscach, np. w lokalnej prasie, na portalach internetowych. Obecnie jest to najbardziej popularna forma. Często firmy wykorzystują do reklamy banery lub plakaty rozwieszane w najbliższej okolicy. W przyszłości, kiedy działalność odniesie sukces warto pomyśleć o stronie internetowej. Dzisiaj dobrym miejscem na zaprezentowanie własnej marki jest Facebook, Instagram, czy TikTok. Można też w tym celu skorzystać z płatnej kampanii reklamowej w Google Ads. Aby reklama spełniła swój cel, to przedsiębiorca powinien najpierw wiedzieć, do której grupy odbiorców chce trafić i na tej podstawie wybrać najbardziej pożądane działania marketingowe, które pozwolą dotrzeć do jak największej liczby osób. 

Wybór miejsca i lokalu pod pub oraz jego wyposażenie 

Wybór odpowiedniego lokalu pod pub jest ważnym elementem w procesie otwierania tego typu działalności gastronomicznej. Pomieszczenie, w którym będzie prowadzona działalność powinno mieć odpowiednią wielkość dopasowaną do ilości potencjalnych klientów, którzy będą go odwiedzać. Powinien też posiadać dobrą lokalizację. Najlepiej byłoby, gdyby mieścił się na dużym osiedlu i w okolicy, w której nie jest prowadzona działalność tego rodzaju. Poza tym lokal przewidziany pod prowadzenie pubu należy odpowiednio wyposażyć w meble i sprzęty gastronomiczne. Pomieszczenie kuchenne, w którym będą przygotowywane posiłki musi spełniać wszelkie wymagania sanitarne. Działalność gastronomiczna może być rozpoczęta dopiero po uzyskaniu zezwolenia od Sanepidu. Ważnym elementem wyposażenia każdej kuchni działającej w lokalu gastronomicznym są różne narzędzia, akcesoria i naczynia potrzebne do przygotowywania oraz podawania posiłków, napoi, a także maszyny i urządzenia ułatwiające prace gastronomiczne. Warto tu wymienić chociażby: 
  • akcesoria barmana, takie jak: 
    • pojemniki na wino, piwo oraz stojaki do nich
    • pojemniki oraz szczypce do lodu
    • miarki itp.
  • dozowniki, nalewaki
  • blendery
  • kostkarka i kruszarka do lodu
  • wyciskarka do cytrusów
  • szafa chłodnicza
  • lodówki na piwo butelkowe
  • naczynia do przyrządzania posiłków
  • naczynia, w których będą podawane napoje i posiłki, takie jak:
    • kufle do piwa
    • kieliszki do wina
    • szklanki
    • talerze
    • sztućce
  • zlewy
  • stoły
  • szafki gastronomiczne itp. 
Ilość wyposażenia oraz rodzaj będą zależeć od wielkości pubu, ilości odwiedzanych konsumentów, a także od tego co będzie serwowane w lokalu, czyli od menu. 
Dodatkowo przydatnym urządzeniem w każdej placówce gastronomicznej, zwłaszcza tej, w której zatrudniani są pracownicy jest system POS, który pomaga między innymi w zarządzaniu sprzedażą. Nie można też zapominać o obowiązku zakupu kasy fiskalnej po przekroczeniu określonego limitu przychodów w wysokości 20 000 zł w roku.  

Kiedy potrzebna jest koncesja na alkohol? 

Jeżeli w pubie ma być podawany alkohol, to koniecznie potrzebna jest koncesja na jego sprzedaż. Aby ją otrzymać przedsiębiorca musi:
  • prowadzić działalność gospodarczą w miejscu, które będzie wymienione w zezwoleniu
  • posiadać tytuł prawny do lokalu, w którym będzie sprzedawany alkohol
  • posiadać ważne zezwolenie na prowadzenie działalności wydane przez wójta, burmistrza lub prezydenta miasta
  • dokonać wymaganych wpłat
  • zaopatrywać się w alkohol tylko u podmiotów posiadających odpowiednie zezwolenia na sprzedaż hurtową alkoholu.
Można starać się o koncesję na sprzedaż alkoholu w ramach trzech grup:
  • grupa Ado 4,5% zawartości alkoholu oraz na piwo
  • grupa Bpowyżej 4,5% do 18% zawartości alkoholu z wyjątkiem piwa
  • grupa Cpowyżej 18% zawartości alkoholu. 
Wniosek o koncesję składa się do urzędu miasta/gminy. Dołącza się do niego poniższe dokumenty:
  • potwierdzenie posiadania tytułu prawnego do lokalu, w którym będzie sprzedawany alkohol, jak:
    - akt notarialny, umowa najmu lub umowa dzierżawy
  • pisemna zgoda właściciela, użytkownika, zarządcy lub administratora budynku, jeżeli pub będzie mieścił się w budynku mieszkalnym wielorodzinnym
  • decyzja właściwego państwowego inspektora sanitarnego o zatwierdzeniu działalności pubu. 
Po otrzymaniu koncesji przedsiębiorca musi wnieść opłatę administracyjną za dany rok kalendarzowy. 

Koncesja udzielana jest na określony czas:
  • detaliczna –na okres 2 lat (sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży)
  • gastronomiczna –na okres 4 lat (sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży). 

Wymagania higieniczno-sanitarne - zgoda Sanepidu 

Aby lokal mógł rozpocząć działalność potrzebna jest decyzja wyrażająca zgodę na jego otwarcie wydana przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną (Sanepid). Decyzja pozytywna wydawana jest po spełnieniu określonych wymagań higieniczno-sanitarnych. W szczególności wymagane jest, aby w lokalu było czysto i urządzenia oraz sprzęty wykorzystywane do przyrządzania i podawania posiłków były czyste i w dobrym stanie technicznym. Dodatkowo lokal musi spełniać wymagania przeciwpożarowe. Muszą zostać zapewnione drogi ewakuacyjne w ilości wymaganej przepisami. Wymagania dotyczą tez ilości WC. Jeżeli w pubie będą zatrudnieni pracownicy, to musi być dla nich przewidziana oddzielna ubikacja. Nie może być to samo miejsce, z którego korzystają klienci. Wymagania sanitarno-higieniczne są inne dla lokali gastronomicznych, a inne dla lokali sprzedających wyłącznie piwo. 

Odtwarzanie muzyki

Pub jest rodzajem lokalu, w którym często puszcza się i słucha muzyki. Za odtwarzanie pobierana jest opłata niezależnie od rodzaju źródła, z którego jest odtwarzana. Dodatkowo, jeżeli w lokalu przedsiębiorca korzysta z radia lub telewizji, to ma obowiązek opłacania abonamentu radiowo-telewizyjnego. 

Pracownicy

Na początku działalności pubu zwykle nie jest wymagana duża ilość pracowników. Większość przedsiębiorców wykonuje czynności związane z pracą samodzielnie i w ten sposób ogranicza koszty. Z zasady razem z rozwojem firmy i zapotrzebowaniem zwiększa się ilość zatrudnianych pracowników. W przypadku serwowania jedzenia można pomyśleć o zatrudnieniu kucharza. Do pubów najbardziej poszukiwani są barmani. Dobry barman przede wszystkim powinien być osobą komunikatywną i lubić towarzystwo innych osób. Dobrze, jeżeli dodatkowo będzie to osoba z doświadczeniem, sprawdzona, a przede wszystkim lojalna. 

Podsumowanie

Otworzenie pubu jest dobrym pomysłem na własny biznes. Dobrze poprowadzony ma szansę odnieść sukces, zwłaszcza w większym mieście. Co prawda rozpoczęcie działalności gastronomicznej wymaga dopełnienia wielu formalności, to jednak i tak warto spróbować.


Data publikacji: 2023-10-28, autor: FakturaXL

ZADAJ PYTANIE DO ARTYKUŁU