Ciekawym pomysłem na własny biznes dla osób lubiących przyrządzać posiłki może być otworzenie działalności typu sprzedaż produktów z food trucka. Taki sposób sprzedaży jest pewnego rodzaju odmianą w stosunku do lokali gastronomicznych stacjonarnych. Ma wiele zalet, jak takie, że nie trzeba płacić czynszu za wynajem, w każdym momencie możliwa jest zmiana lokalizacji, menu, a nawet godzin pracy. działalnosc food truck

Food truck – idealny sposób na biznes

Food truck to tzw. mobilna restauracja, w której tak naprawdę można serwować prawie wszystkie potrawy, począwszy od różnego rodzaju napojów poprzez burgery, a skończywszy na różnych regionalnych przysmakach. Możliwości przygotowania ciekawego menu jest naprawdę sporo, dlatego pewnie kolejni przedsiębiorcy decydują się na taki sposób prowadzenia gastronomii. Food trucki mają największe powodzenie w dużych miastach, chociaż nie jest powiedziane, że w mniejszych miejscowościach nie będzie zainteresowania posiłkami w nich serwowanymi. W tej kwestii najważniejsza jest analiza rynku, która ma za zadanie wskazać zapotrzebowanie na taki rodzaj usługi. Potrawy z food trucków największym powodzeniem cieszą się w sezonie letnim, chociaż niektórzy przedsiębiorcy prowadzą działalność przez cały rok. 

Food truck - biznesplan

Na początku warto zająć się opracowaniem porządnego biznesplanu. Jest to połowa sukcesu. Przede wszystkim należy dokładnie oszacować wszystkie koszty, sprawdzić konkurencję oraz dostawców i upewnić się czy na danym terenie będzie zainteresowanie taką ofertą, dlatego istotną sprawą jest wybór odpowiedniej lokalizacji. Najlepiej jeżeli food truck zostanie ustawiony w dużym ciągu komunikacyjnym, czyli w miejscu gdzie np.: jest szkoła, biurowce, czy uczelnia. Zwiększa to prawdopodobieństwo, że biznes odniesie sukces. Dobrze jest też śledzić informacje o organizowanych imprezach na lokalnym rynku, jak np. zlot food trucków lub inne lokalne wydarzenia, typu festiwale, koncerty organizowane na powietrzu, na których będzie można przedstawić swoją ofertę. Po wybraniu odpowiedniej lokalizacji dobrze jest pomyśleć o menu, które będzie wyróżniało się na tle konkurencji. Zapewne powodzeniem będą cieszyły się dania własnego pomysłu i do tego smacznie przyrządzone. Warto pomyśleć nad serwowaniem posiłków w przyrządzaniu, których jest się najlepszym. Dobrze jest urozmaicić je różnymi, niepowtarzalnymi dodatkami.
Najgorszym pomysłem wydaje się być podawanie wielu potraw różnego rodzaju. Wtedy mamy wszystko, a zarazem nic. 

Wyliczenie kosztów

Osoba, która zdecyduje się otworzyć działalność i prowadzić food truck może realnie zarobić w miesiącu od 2 000 zł do nawet 7 000 zł w zależności od lokalizacji, wielkości i oferty menu. 
Jednak zanim biznes ruszy trzeba ponieść niezbędne koszty. Podstawowym i w zasadzie najważniejszym jest zakup samochodu. Może nim być zarówno nowa, jak i używana furgonetka posiadająca wyposażenie lub bez niego. Średnio na ten cel można wydać od 25 000 zł do nawet 50 000 zł. W przypadku braku wyposażenia do kosztów należy doliczyć wydatki na zakup niezbędnych urządzeń i akcesoriów, takich jak: agregat prądotwórczy, kuchenka gazowa, butla gazowa, zmywak, okap, stół chłodniczy, zamrażarka, garnki, patelnie i wiele innych akcesoriów jakie będą wykorzystywane w pracy, np. naczynia do podawania posiłków klientom. Dodatkowo nie wolno zapominać o zewnętrznym wyglądzie samochodu, a także o wygodzie konsumentów podczas spożywania posiłków, jak: stoliki, krzesła, leżaki, czy parasole chroniące przed słońcem. Koszt zakupu takiego dodatkowego wyposażenia w zależności od rodzaju i ilości może wahać się od 10 000 zł do nawet 20 000 zł. Do tego wszystkiego należy doliczyć koszty zaopatrzenia, opłaty postojowe, ZUS, księgowość i wynagrodzenie pracowników jeżeli zostaną zatrudnieni oraz koszt koncesji w przypadku sprzedaży alkoholu. 

Sanepid

Prowadzenie punktów gastronomicznych wymaga od ich właścicieli posiadania opinii i zgody Sanepidu. Wykaz wszystkich wymogów jakie muszą być spełnione, aby otrzymać pozwolenie znajdują się w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej właściwej dla miejsca zamieszkania przedsiębiorcy. Osoba pracująca w food trucku musi posiadać orzeczenie lekarskie, że jest zdrowa i może wykonywać pracę w gastronomii (ważna książeczka sanitarno-epidemiologiczna). 
Posiłki serwowane z food trucka nie mogą być przygotowywane na miejscu, a jedynie mogą być poddawane obróbce termicznej, czyli przedsiębiorca musi wcześniej sam przygotować część posiłków, jak np.: ciasto na pizzę, czy farsz do placków, a później jedynie je podgrzać lub wynająć kuchnię od firmy cateringowej, w zależności od tego co bardziej mu się opłaca. Wybór należy do przedsiębiorcy. 

Obowiązek BDO

Otwarcie food trucka wiąże się także z pewnymi obowiązkami. Jednym z nich jest rejestracja do BDO (Baza Danych Odpadowych). Informacje na ten temat znajdują się na stronie: bdo.mos.gov.pl. Wpis obowiązkowy jest dla działalności prowadzących ewidencję odpadów, składających sprawozdania z opłat recyklingowych lub produktowych, a także dla firm, które pakują swoje produkty do własnych opakowań, jak np.: firmy cateringowe. 

Wybór miejsca postojowego dla food trucka

Wybór odpowiedniej lokalizacji dla food trucka jest bardzo ważny, ponieważ od lokalizacji może zależeć powodzenie biznesu. Food truck jest mobilnym punktem gastronomicznym, dlatego też wybrana lokalizacja nie będzie stała i w zależności od okoliczności może być zmieniana. W większości miast food trucki nie mają pozwolenia na parkowanie w centrum miasta, w parku, czy w innym miejscu publicznym. Jest to powód, dla którego miejsce postojowe często wynajmowane jest od właścicieli prywatnych posesji lub może znajdować się w wydzielonym przez miasto terenie znajdującym się np. na targowisku przeznaczonym dla handlu obwoźnego lub targów gastronomicznych oraz stoisk dla mobilnej gastronomii. 
Koszty związane z parkowaniem mogą się bardzo różnić w zależności od lokalizacji i mogą wahać się od kilkuset złotych do nawet kilku tysięcy złotych w miesiącu. Jeżeli chodzi o miejsca postojowe na dużych imprezach masowych to koszt wynosi od 300 zł do kilku tysięcy złotych. Może zdarzyć się też, że niektórzy organizatorzy pobierają opłaty procentowo od sprzedaży.

Data publikacji: 2021-09-01, autor: FakturaXL

ZADAJ PYTANIE DO ARTYKUŁU